Eenheid of eensheid?

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar de filmpjes die we met de community groepen bekijken, zorgen er bij mij voor dat er nog wel eens wat zaken opgeschud worden. Zekerheden die opeens niet zo zeker lijken te zijn. Antwoorden die opeens meer vragen oproepen dan de vraag die ze beoogden te beantwoorden. Ik hoor een andere uitleg van de Bijbel. Ik heb ook letterlijk iemand horen zeggen: “Lezen jullie een andere Bijbel ofzo?”

Zo wordt er her en der geschud aan mijn geloofsbouwwerken, soms zelfs aan wat ik dacht dat een fundament is. Hoe ga ik, maar ook wij, hiermee om? Sommige mensen bouwen heel snel een nieuw bouwwerk, anderen proberen het bestaande bouwwerk te stutten of beschermen. Wat is goed? Wat is beter? Wat is misschien wel niet goed?

Laatst las ik op LinkedIn een stukje waarin iemand opriep tot eenheid in de huidige crisis, zonder een ‘eensheid’. Dat vond ik een mooie gedachte, maar hoe moeilijk is het om één te zijn, zonder het ook met elkaar eens te zijn? Te vaak leidt het niet met elkaar eens zijn tot verdeling. Ik heb het veel, te veel, zien gebeuren, ook binnen Eldad. Zoveel dierbare mensen die vertrokken omdat ze het ergens niet mee eens waren. Zoveel relaties die daardoor verbroken of verwaterd zijn.

Wat zou het mooi zijn als we elkaar proberen te begrijpen, waarderen, maar bovenal lief hebben, ook als we het niet eens met elkaar zijn. Dat we dan ondanks die verschillen toch één met elkaar kunnen zijn. Ook één met de Vader, Zoon en Heilige Geest. Deze gedachte kwam toen bij me op: Jezus bad dat wij één zouden zijn, Hij bad niet voor ‘eensheid’. Met deze gedachte hoef je het trouwens niet eens te zijn…

Sijbrand