Als je in oktober een weekje naar Duitsland gaat, is de kans groot dat er een “Oktoberfest” is. De bekendste en grootste is in München, zuid Duitsland. Omdat we toch in Duitsland waren, hebben we die van Hamburg als “cultureel uitje” bezocht. Nu is het met zo’n feest waarschijnlijk net als carnaval buiten Limburg/Brabant: niet helemaal echt. Wel leverde het een bijzondere ervaring op.
Als student had ik altijd moeite met de studentenhuisfeesten, of de feesten van de studentenvereniging. Want wat vier je dan eigenlijk? Waarom organiseer je een feest? Vaak ook nog in een bepaald thema, maar dat thema is niet de reden waarom je viert. Ditzelfde gevoel bekroop me tijdens het aanwezig zijn in de enorme tent van het Oktoberfest in Hamburg. Veel mensen die bij elkaar komen om liters (letterlijk) bier te drinken, de bekende Duitse gerechten te eten en naar de muziek te luisteren. Als vegetariër heb je er trouwens niet veel te zoeken, hoewel de gebakken aardappels en de knoflook champignons best lekker waren. En na een halve liter bier heb ik ook weer genoeg gehad. De muziek bracht er soms wel wat sfeer in. Ik zag ook veel gasten die bijna geforceerd probeerden er een feestje van te maken.
Met onze community groep hadden we hier een leuk gesprek over. Wat vieren we eigenlijk, waar zijn wij nu écht blij mee? Het bijzondere is dat het eerste Oktoberfest ter gelegenheid van een bruiloft was. Een bruiloft is iets om te vieren. In de joodse traditie duurt het zeven dagen. Als je kijkt naar welke feesten God zelf instelt, zijn het vooral feesten om je dankbaarheid naar Hem te uiten. Dankbaar voor bevrijding en voorziening.
Ik ben niet zo’n feestbeest, maar als ik er zo over schrijf denk ik dat we toch echt veel meer dit zouden mogen vieren. Dat God ons bevrijd heeft, dat Hij voorziet en dat Hij ons ziet als Zijn bruid. Dat is reden voor veel meer feestjes en dat kan ook in een tent met biertafels, als we ons maar bewust zijn van de reden voor het feest!
Sijbrand