Er zijn blijkbaar mensen die gek op kamperen zijn. Ik behoor daar niet toe, maar ken wel mensen die rustig de hele zomer op een camping kunnen zitten, bij een tent, en die letterlijk een krat – ik herhaal: een krat – boeken meenemen om tijdens die vakantie allemaal te verslinden. Daar kan ik dan wel jaloers op zijn: de tijd hebben om rustig een boek te kunnen lezen in de vakantie. Ik neem me altijd voor om een goed deel van mijn leeslijst weg te werken tijdens de zomerstop, en in de regel mondt dat dan uit in een teleurstelling.

Zo ook deze zomer. Ik ben weer honderd bladzijden verder in een boek dat ik al sinds 2016 in mijn bezit heb, maar ik heb toch echt nóg een zomer nodig om dat boek geheel uit te krijgen. Wie weet volgend jaar. Nu ben ik er deze zomer echter achter gekomen dat grote stapels leeswerk verzetten ook helemaal niet de bedoeling is van vakantie. Het woord vakantie schijnt zijn oorsprong te vinden in ‘Vacare Deo’ – leeg worden ten opzichte van God. De tijd nemen om te onthaasten van het dagelijkse bestaan, alle zorgen van werk en kerk en gezin en wat meer van je af te laten glijden, en tot rust te komen in Zijn aanwezigheid.

Nu is dit bij-Jezus-zijn-en-leven ons natuurlijk niet onbekend, maar de vakantie zou daar bij uitstek geschikt voor moeten zijn. Ik weet van mezelf dat ik daar niet zo goed in ben: tot rust komen in de vakantie. Maar ik kan nu met goed fatsoen tegen mijn stapel boeken zeggen dat ze nog maar even geduld moeten hebben. Vakantieplannen maken met God, in plaats van een leeslijst, een nieuwe beleving. Ook wel spannend. Misschien stuurt Hij me volgend jaar wel naar de camping.

Patrick

sunset

Constante

De crises vliegen je om de oren als je de laatste tijd het nieuws aanzet. Het maakt me onrustig. Niet omdat ik ze als tekenen van een op handen zijnde Eindtijd interpreteer. Eerder omdat het allemaal ruis op de lijn is. Het leidt tot onzekerheid. Voorheen hadden ‘we’...
brown game pieces on white surface

Ik of wij

De afgelopen weken viel me op dat in een paar verschillende magazines die bij ons in de brievenbus belanden er een gelijksoortig onderwerp ter sprake kwam. Het ging hierin over de zorg die een aantal mensen hadden over het individualistische geloof wat mensen hebben....
pocket watch at 3:55

Bezigheidstherapie

De dagen worden korter en binnenkort gaat de klok weer een uurtje terug. Uurtje extra slaap, altijd goed. Sommigen gebruiken deze bijna niet-bestaande tijd om de ‘wintertijd challenge’ aan te gaan. Bij nacht en ontij langer dan een uur lopen, om zodoende je ‘smart...

Enthousiaste eenheid

Onlangs was ik bij een concert van de Streamers in het Olympisch stadion in Amsterdam. Een muzikaal feestje van een gevarieerde groep Nederlandse artiesten. Wellicht heb je een van hun concerten in de corona periode ook gevolgd op de livestream. Het bekijken (tijdens...
multicolored strap and caribiner

Trots op de tieners

Hoe lang is het voor jou geleden dat je qua leeftijd voor ‘tiener’ door het leven mocht gaan? Voor mij startte die periode voor de millenniumwisseling, en voelt de muziek uit die tijd intussen als nostalgie als die eens op de radio voorbijkomt. We zijn nu een aantal...

Het Nieuwe-Jeruzalem-leven-met-Jezus oefenen

Vanaf november is er weer de gelegenheid om het Nieuwe-Jeruzalem-leven-met-Jezus te ontdekken. We noemen het “oefenen” omdat het om het activeren van onze geest gaat: We laten ons door Jezus meenemen naar de ontmoetingsplek die Hij voor ons heeft mogelijk gemaakt....