Het mooie van twee jaar lang niet naar concerten te kunnen gaan, is het feit dat je weer extra geniet dat het kan. Onlangs was ik bij een (twee jaar uitgesteld) concert van Matt Maher en Rend Collective. Een bekend nummer van de eerste zanger is “Your grace is enough” (samen met Chris Tomlin). Een genot om naar te luisteren. De energie die Rend Collective daarna op het podium bracht was ook geweldig.

De song van hen die bij mij een trigger gaf voor dit stukje, was “As for me”. Dit naar aanleiding van het bekende Bijbelvers: “Ik en mijn familie zullen de Here dienen” (Joz. 24:15). In andere vertalingen wordt familie “huis” genoemd. Het lied spreekt over het feit dat stormen in ons leven er niet toe doen, als het fundament maar stevig is. Ze maken hier een flink statement. Natuurlijk moet je dan denken aan de gelijkenis van Jezus met het huis op de rots en op het zand. Een stevig fundament is nodig om je geloofshuis overeind te houden. Onlangs had Patrick het in een preek over je geloofshuis, wat soms een verbouwing nodig heeft, soms worden er nieuwe dingen aan gebouwd, soms oude weggehaald.

Een goed fundament is belangrijk om je geloof(shuis) in stand te houden. Als je de Bijbel er op na leest, kom je een paar teksten tegen die aangeven wat het fundament is van ons geloof: Rom. 5: 2 Gods genade is ons fundament (lees gerust ook de context!); 1 Kor 3: 11 Jezus Christus zelf is ons fundament en 1 Kor. 15 Jezus’ dood en opstanding is ons fundament.

Waarom dit verhaal? Soms krijg ik de indruk dat het fundament van ons geloofshuis in veel andere dingen zit: een tof concert (…), een goede conferentie, een doorwrochte Bijbelstudie, een genezingsdienst met vooral veel genezingen, wonderen, voorziening, een goed leven enzovoort. Als we daar ons fundament van maken en ons geloofshuis op bouwen, is dat volgens mij best gevaarlijk. Zodra het concert geweest is, de genezing uitblijft, er gebrek is, de dagelijkse sleur na de conferentie weer start, zakt ons geloofshuis in elkaar, soms zodanig dat ik mensen hun geloof zie verliezen. Al die dingen zijn op zich prima, maar als het niet gebouwd is op het echte fundament: Jezus zelf die in Zijn dood en opstanding ons genade geeft, dan bouwen we ons geloofshuis op zand en niet op die rots.

Sijbrand