Als ik het even niet meer weet, kom ik altijd bij muziek uit. Vooral op momenten dat ik mezelf moet uitrekken naar iets onbekends, iets wat een grotere beproeving is dan ik tot dat moment kon overzien. Zo had ik op de vroege ochtend van mijn tweede ultraloop, in augustus 2021, het nummer ‘Come un madrigale’ van Ennio Morricone opstaan. Een madrigal is in het Italiaans een vorm van poëzie waar geen woorden voor zijn, een soort onbegeleide samenzang die toch in harmonie is. Woorden en klanken die je niet begrijpt voor situaties die je niet kunt overzien. Ik voel me dan verbonden met die muzikanten, die zich net als ik bezighouden met zaken die rede en ratio overstijgen. Muziek als manier om uitdrukking te geven aan wat er toe doet, zonder te weten wat dat dan precies is. Het geeft me moed en nieuwe hoop.

Na het Finding Home weekend zit ik met een verkouden hoofd op de bank. Niet fit. Ik moet denken aan het nummer ‘Una Furtiva Lagrima’ uit de Italiaanse opera ‘L’elisir d’amore’ van Gaetano Donizetti. Een verborgen traan. Wat de titel niet doet vermoeden is dat het een ongecompliceerd nummer is waarin de zanger gewoonweg hoteldebotel is van een meisje, en erachter komt dat ze toch niet zo kil tegen hem doet als gedacht. Uiteraard heeft Luciano Pavarotti dit vaak gezongen, maar mijn favoriete uitvoering is die van Rolando Villazon. Aan het einde van zijn laatste uithaal krijgt hij een staande ovatie. Het nummer zit erop en de opera moet verder naar de volgende scène. Maar het applaus houdt aan en hij staat wat onbeholpen op het podium. Hij wisselt een blik uit met de dirigent en ze knikken naar elkaar. Oké, vooruit. We doen hetzelfde stuk gewoon nog een keer opnieuw.

Patrick

question mark, question, help

Het doet er toe dat het er niet toe doet

Een tijdje terug preekte Patrick over het feit dat we al gered zijn. En dat dit betekent dat we er niets voor hoeven te doen. Deze wetenschap is het "onverdunde" evangelie. We zijn zonder dat we ook maar iets hoeven te doen al opgenomen in de liefde van de Vader, Zoon...
blue bubble

Voorbij de bubbel

Ooit heb ik een fascinerend boek gelezen over topsporters en het zwarte gat na het ophouden van hun topsportbestaan. Van jongs af aan alles opzij gezet om ergens in te kunnen excelleren, vaak moeite met wat dan een ‘maatschappelijke carrière’ heet aan de andere kant....

Podcasts

Gezien op de Speld, een satirische nieuwssite: “Groep witte mannen halverwege de 30 heeft leuk gesprek maar maakt geen podcast.” Veroorzaakte bij mij een smakelijke lach, dat sowieso goed is en een vrucht van Gods geest, zo legde Ton Heemskerk uit in de podcast van...
clock, alarm clock, time

Waken

Het is weer bijna Pasen, het feest van het Leven. Deze week is het de lijdensweek, waarin we de aanloop naar dit geweldige feest van overwinning vieren. Ik las onlangs weer de passage dat Jezus met zijn discipelen naar Getsemane ging. Dit is te lezen in Marcus 14: 32...
coffee beans on table

Vasten

Carnaval is weer achter de rug en we zitten nu in de 40 dagen tijd, de periode van vasten. Deze periode is bedoeld om ons voor te bereiden op het sterven van Jezus. Een manier om dat meer te beleven (…) is om in deze periode te vasten. De meesten van ons zullen vasten...
Colorful Puzzle Pieces With Scrabble Tiles

Geduld

Tijdens de eerste dienst van 2024 werd het lied Sails van Pat Barett tijdens het muziekmoment gespeeld. Ik kende het niet, maar de tekst trof me. Dit omdat we tijdens deze dienst ook met elkaar terugkeken op 2023 en wat God heeft gedaan met of voor ons. Eén van de...