Als ik het even niet meer weet, kom ik altijd bij muziek uit. Vooral op momenten dat ik mezelf moet uitrekken naar iets onbekends, iets wat een grotere beproeving is dan ik tot dat moment kon overzien. Zo had ik op de vroege ochtend van mijn tweede ultraloop, in augustus 2021, het nummer ‘Come un madrigale’ van Ennio Morricone opstaan. Een madrigal is in het Italiaans een vorm van poëzie waar geen woorden voor zijn, een soort onbegeleide samenzang die toch in harmonie is. Woorden en klanken die je niet begrijpt voor situaties die je niet kunt overzien. Ik voel me dan verbonden met die muzikanten, die zich net als ik bezighouden met zaken die rede en ratio overstijgen. Muziek als manier om uitdrukking te geven aan wat er toe doet, zonder te weten wat dat dan precies is. Het geeft me moed en nieuwe hoop.

Na het Finding Home weekend zit ik met een verkouden hoofd op de bank. Niet fit. Ik moet denken aan het nummer ‘Una Furtiva Lagrima’ uit de Italiaanse opera ‘L’elisir d’amore’ van Gaetano Donizetti. Een verborgen traan. Wat de titel niet doet vermoeden is dat het een ongecompliceerd nummer is waarin de zanger gewoonweg hoteldebotel is van een meisje, en erachter komt dat ze toch niet zo kil tegen hem doet als gedacht. Uiteraard heeft Luciano Pavarotti dit vaak gezongen, maar mijn favoriete uitvoering is die van Rolando Villazon. Aan het einde van zijn laatste uithaal krijgt hij een staande ovatie. Het nummer zit erop en de opera moet verder naar de volgende scène. Maar het applaus houdt aan en hij staat wat onbeholpen op het podium. Hij wisselt een blik uit met de dirigent en ze knikken naar elkaar. Oké, vooruit. We doen hetzelfde stuk gewoon nog een keer opnieuw.

Patrick

Fietsen over een bijbeltekst

Ik weet niet hoe het bij jullie werkt, maar bij mij valt er soms gewoon een gedachte over een Bijbeltekst in waar je dan verder over gaat denken, op een andere manier gaat kijken naar zo'n tekst (zie ook een eerder stukje van mij). Pas zat ik weer eens op de racefiets...
woman standing outdoor surrounded by bobbles during daytime

Waar relatie is, is God

Een paar jaar geleden had ik van een leverancier een boek gekregen over U2. Allerlei (semi-)wetenschappelijke artikelen over U2, hun optredens en hun invloed. Het boek stond al die tijd bij ons in de kast, ik had mezelf nog geen tijd gegund om het te lezen. Maar de...
two toddler pillow fighting

Opvoedstress

Een van de dingen die ik persoonlijk hoog in het vaandel heb staan is: ‘practice what you preach’. Niets zo tenenkrommend als A zeggen en vervolgens B doen. Zéker als dat met een moreel geheven vinger gaat (en de realiteit dan nóg aanstootgevender is). Afijn, dit...
several assorted-color neon light signage

Verlangen

Regelmatig komen er in mijn gedachten liedjes naar voren. Soms vanuit een logische associatie, soms ook niet. Een logisch voorbeeld: als ik koffie hoor, kan het liedje "een kopje koffie" of "koffie, koffie, lekker bakje koffie" zomaar naar boven komen. Maar er zijn...
blue and yellow lego mini figure

Dattebayo

Uzumaki Naruto. Tot enkele maanden geleden had ik deze naam nog nooit gehoord. Maar in korte tijd is het me dierbaar geworden, tot het punt dat ik gegoogeld heb naar tatoeages erover. Te midden van alle drukte eerder dit jaar stelde Lisan nostalgisch voor om de...

Uitstel Finding Home

Helaas moeten we berichten dat we hebben besloten de conferentie uit te stellen naar maart/april 2024. De definitieve datum hopen we zo snel mogelijk bekend te maken. Wel hebben we tijdens het oorspronkelijk geplande weekend de zaterdagavond en zondagochtend een...