Ik weet niet hoe het bij jullie werkt, maar bij mij valt er soms gewoon een gedachte over een Bijbeltekst in waar je dan verder over gaat denken, op een andere manier gaat kijken naar zo’n tekst (zie ook een eerder stukje van mij). Pas zat ik weer eens op de racefiets (wat met al die regen de laatste tijd best bijzonder was) en kwam de overbekende tekst van Johannes 3:16 in mijn gedachte. Sommigen van jullie weten dat dit niet direct mijn favoriete tekst is. Ik hou meer van vers 17, Jezus is gekomen om ons te redden.

Nu hebben we de laatste jaren het nodige gehoord waarbij we op een andere (dus niet persé betere of enige!) manier naar het Evangelie zijn gaan kijken. Paul Young, Baxter Kruger en John Crowder wijzen op nieuwe aspecten. Dus zo al fietsend was ik ook aan het kauwen op Johannes 3:16. God heeft de wereld lief. Dat is dus alles wat er op en aan zit. Dat maakt sowieso al dat we anders naar de wereld kunnen kijken. Als God de wereld liefheeft, krijgen we in deze polariserende tijd een forse uitdaging om net als Hij alle partijen lief te hebben. Russen én Oekraïners, Israëlieten én Palestijnen, PvdD-ers en FvD-ers.

God gaf Zijn eniggeboren Zoon. Jarenlang dacht ik er dan hardop achteraan: om mijn zonden te vergoeden richting een rechtvaardige God. Tijdens het fietsen bedacht ik me dat dit in deze tekst in ieder geval niet expliciet genoemd wordt. Dus thuis nog eens gekeken naar wat het woord “geven” in dit verband betekend. Biblehub erbij gehaald met de Strong verwijzingen. Daar wordt “geven”, in dit verband, beschreven als “iemand geven om zijn belangen te behartigen”. Dat gaf mij wel weer een andere kijk op dit woord en dus ook deze tekst. Er staat hier niet expliciet dat dit alleen de belangen zijn richting God. Ik heb vaak geleerd dat Jezus onze advocaat richting God is. Maar het kan ook wel eens zijn dat Hij nu mijn belangen wil behartigen in deze wereld (die Hij liefheeft). Zomaar weer een andere kijk op dit deel van de tekst.

Opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Mijn gedachten hierover terwijl ik weer wat kilometers verder was op mijn racefiets: Geloven we dat Jezus hiervoor is gekomen? Gekomen om alles en iedereen lief te hebben en onze belangen te behartigen. Als we niet kunnen of willen geloven dat Hij onze belangen behartigt, raken we juist dan misschien verloren? En dat als we wel geloven dat Hij onze belangen behartigt, brengt dit dan niet eeuwig leven? Hierover verder nadenken kan nog wel een paar fietstochtjes duren.

Sijbrand

coffee beans on table

Vasten

Carnaval is weer achter de rug en we zitten nu in de 40 dagen tijd, de periode van vasten. Deze periode is bedoeld om ons voor te bereiden op het sterven van Jezus. Een manier om dat meer te beleven (…) is om in deze periode te vasten. De meesten van ons zullen vasten...
Colorful Puzzle Pieces With Scrabble Tiles

Geduld

Tijdens de eerste dienst van 2024 werd het lied Sails van Pat Barett tijdens het muziekmoment gespeeld. Ik kende het niet, maar de tekst trof me. Dit omdat we tijdens deze dienst ook met elkaar terugkeken op 2023 en wat God heeft gedaan met of voor ons. Eén van de...
a person standing in the middle of a street

Kracht om te kiezen

Na regen komt zonneschijn – helaas viel dat samen met de timing van de kerstvakantie. Na twee natte weken, telkens op buienradar kijken op welk moment een wandeling met de hond de meest droge jas het minst nog natter werd, is het nu stralend winterweer. Onder nul,...
pink and purple plastic blocks

Gummetjes tellen

Het einde van het kalenderjaar is in veel sectoren een natuurlijk moment om de balans op te maken. Jaarverslagen, eindafrekeningen en wat niet al. Toen ik als tiener mijn bijbaantje in de detailhandel had, waren we Oudjaarsdag altijd gesloten om de winkelvoorraad te...
text

Teamwork

Het einde van het jaar is altijd een momentje om terug te blikken. Terug kijken naar wat er het afgelopen jaar is gebeurd, reflecteren en leren van de ervaringen. Als ik terugkijk naar het afgelopen jaar vanuit mijn rol als voorzitter van het bestuur, vind ik het...
black and red color changing portable speaker

Steeds hetzelfde liedje

Mijn zus kwam enige tijd geleden met het lumineuze idee om onze extravert in huis een Bluetooth speaker met discolampjes en microfoon cadeau te geven. Toen na een poos de nieuwigheid daar wat vanaf was, waren wij daar als ouders bepaald niet rouwig om. Maar recent...