‘Schrijf je ook preken?’, vroeg ik de chatbot ChatGPT, een online taaltoepassing die teksten voor je schrijft die volledig op basis van kunstmatige intelligentie (AI – artificial intelligence) tot stand komen. Sinds enkele weken is het Internet in rep en roer over deze nieuwste innovatie – wat echt is en wat nep, is steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden. De toepassingen zijn soms geheel onschuldig: mijn broer en ik hebben ons bescheurd toen we deze app recensies over biefstukken als schoenzolen lieten schrijven tijdens het familiekerstdiner in een niet nader te noemen restaurant. Maar je leest ook over docenten die zich zorgen maken over frauderende leerlingen: in een split second draait de chatrobot er hele opstellen uit, desnoods in een stijlfiguur van Shakespeare.

Ik nam de proef op de som en voerde een van mijn eigen tentamenvragen in. Het antwoord was nagenoeg feilloos. Theologen debatteren over de vraag of AI antwoord kan geven op theologische vragen, en zo ja, of dat bedreigend is of niet. ‘Zeker, ik kan proberen een preek over drie-eenheidstheologie en christologie te schrijven,’ antwoord ChatGPT me. Fijn, scheelt mij weer een bult werk, dacht ik, maar na drie zinnen staat er al Jezzus, dus geheel perfect is het niet, al komt de app met leuke ideeën. Allemaal algoritmes.

Ik vraag naar Openbaring 21 en het algoritme blijkt futuristisch ingesteld te zijn. Ik spreek de robot er op aan en krijg als respons: ‘Het zou beter zijn om te zeggen: “we zijn nu al verbonden met Hem in het nieuwe Jeruzalem door ons geloof in Jezus”. Ik ben blij dat u dit punt opmerkte en ik zal ervoor zorgen dat ik dit aanpas in mijn schrijven.’ Telt dit als bekering van een chatrobot? Ik kan hem in ieder geval nu veilig mijn preken laten schrijven.

Patrick

question mark, question, help

Het doet er toe dat het er niet toe doet

Een tijdje terug preekte Patrick over het feit dat we al gered zijn. En dat dit betekent dat we er niets voor hoeven te doen. Deze wetenschap is het "onverdunde" evangelie. We zijn zonder dat we ook maar iets hoeven te doen al opgenomen in de liefde van de Vader, Zoon...
blue bubble

Voorbij de bubbel

Ooit heb ik een fascinerend boek gelezen over topsporters en het zwarte gat na het ophouden van hun topsportbestaan. Van jongs af aan alles opzij gezet om ergens in te kunnen excelleren, vaak moeite met wat dan een ‘maatschappelijke carrière’ heet aan de andere kant....

Podcasts

Gezien op de Speld, een satirische nieuwssite: “Groep witte mannen halverwege de 30 heeft leuk gesprek maar maakt geen podcast.” Veroorzaakte bij mij een smakelijke lach, dat sowieso goed is en een vrucht van Gods geest, zo legde Ton Heemskerk uit in de podcast van...
clock, alarm clock, time

Waken

Het is weer bijna Pasen, het feest van het Leven. Deze week is het de lijdensweek, waarin we de aanloop naar dit geweldige feest van overwinning vieren. Ik las onlangs weer de passage dat Jezus met zijn discipelen naar Getsemane ging. Dit is te lezen in Marcus 14: 32...
coffee beans on table

Vasten

Carnaval is weer achter de rug en we zitten nu in de 40 dagen tijd, de periode van vasten. Deze periode is bedoeld om ons voor te bereiden op het sterven van Jezus. Een manier om dat meer te beleven (…) is om in deze periode te vasten. De meesten van ons zullen vasten...
Colorful Puzzle Pieces With Scrabble Tiles

Geduld

Tijdens de eerste dienst van 2024 werd het lied Sails van Pat Barett tijdens het muziekmoment gespeeld. Ik kende het niet, maar de tekst trof me. Dit omdat we tijdens deze dienst ook met elkaar terugkeken op 2023 en wat God heeft gedaan met of voor ons. Eén van de...