‘Schrijf je ook preken?’, vroeg ik de chatbot ChatGPT, een online taaltoepassing die teksten voor je schrijft die volledig op basis van kunstmatige intelligentie (AI – artificial intelligence) tot stand komen. Sinds enkele weken is het Internet in rep en roer over deze nieuwste innovatie – wat echt is en wat nep, is steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden. De toepassingen zijn soms geheel onschuldig: mijn broer en ik hebben ons bescheurd toen we deze app recensies over biefstukken als schoenzolen lieten schrijven tijdens het familiekerstdiner in een niet nader te noemen restaurant. Maar je leest ook over docenten die zich zorgen maken over frauderende leerlingen: in een split second draait de chatrobot er hele opstellen uit, desnoods in een stijlfiguur van Shakespeare.

Ik nam de proef op de som en voerde een van mijn eigen tentamenvragen in. Het antwoord was nagenoeg feilloos. Theologen debatteren over de vraag of AI antwoord kan geven op theologische vragen, en zo ja, of dat bedreigend is of niet. ‘Zeker, ik kan proberen een preek over drie-eenheidstheologie en christologie te schrijven,’ antwoord ChatGPT me. Fijn, scheelt mij weer een bult werk, dacht ik, maar na drie zinnen staat er al Jezzus, dus geheel perfect is het niet, al komt de app met leuke ideeën. Allemaal algoritmes.

Ik vraag naar Openbaring 21 en het algoritme blijkt futuristisch ingesteld te zijn. Ik spreek de robot er op aan en krijg als respons: ‘Het zou beter zijn om te zeggen: “we zijn nu al verbonden met Hem in het nieuwe Jeruzalem door ons geloof in Jezus”. Ik ben blij dat u dit punt opmerkte en ik zal ervoor zorgen dat ik dit aanpas in mijn schrijven.’ Telt dit als bekering van een chatrobot? Ik kan hem in ieder geval nu veilig mijn preken laten schrijven.

Patrick

two toddler pillow fighting

Opvoedstress

Een van de dingen die ik persoonlijk hoog in het vaandel heb staan is: ‘practice what you preach’. Niets zo tenenkrommend als A zeggen en vervolgens B doen. Zéker als dat met een moreel geheven vinger gaat (en de realiteit dan nóg aanstootgevender is). Afijn, dit...
several assorted-color neon light signage

Verlangen

Regelmatig komen er in mijn gedachten liedjes naar voren. Soms vanuit een logische associatie, soms ook niet. Een logisch voorbeeld: als ik koffie hoor, kan het liedje "een kopje koffie" of "koffie, koffie, lekker bakje koffie" zomaar naar boven komen. Maar er zijn...
blue and yellow lego mini figure

Dattebayo

Uzumaki Naruto. Tot enkele maanden geleden had ik deze naam nog nooit gehoord. Maar in korte tijd is het me dierbaar geworden, tot het punt dat ik gegoogeld heb naar tatoeages erover. Te midden van alle drukte eerder dit jaar stelde Lisan nostalgisch voor om de...

Uitstel Finding Home

Helaas moeten we berichten dat we hebben besloten de conferentie uit te stellen naar maart/april 2024. De definitieve datum hopen we zo snel mogelijk bekend te maken. Wel hebben we tijdens het oorspronkelijk geplande weekend de zaterdagavond en zondagochtend een...
a colorful fireworks display in the night sky

Onrustig

Er gaat op Internet al jaren een leuk filmpje rond van een comedysketch over het verschil tussen mannen- en vrouwenhersens. Daar moet je mee uitkijken, tegenwoordig, maar naar mijn bescheiden mannenmening blijft het erg geestig en zit er nog altijd een kern van...
idea, empty, paper

Inspiratieloos?

Of ik nog een stukje had voor de komende nieuwsbrief. Vaak stuur ik ruim voor de deadline van de nieuwsbrief al een stukje naar Eva. Maar ik was wat inspiratieloos deze keer, dus kwam nu de vraag of er nog wat kwam. Maar ik voelde me inspiratieloos. Maar toen ik in...