Tijdens een biertje na afloop van een improvisatie theater training kwam het gesprek op de vragen waar het in het leven om draait. Iemand kwam tot de conclusie dat alles uiteindelijk met liefde te maken had. Dat bevestigde ik en dat liefde voor mij gelijk staat aan God. God is Liefde, Liefde is God. Het werd van mij geaccepteerd, zonder dat er op door gegaan werd. Prima.

Een ander bracht in dat het vooral gaat om “worden” en dat we nu te veel bezig zijn met het “zijn”. Het zou veel meer moeten gaan om het worden. Ergens begreep ik het op dat moment, want ik ben erg van het steeds verder ontwikkelen, dus worden in plaats van zijn is dan zeker iets wat me aanspreekt. Er was daarnaast bij mij ook een gevoel van “er is nog iets anders”.

Nadenkend hierover bedacht ik me (natuurlijk na afloop van het gesprek) dat het inderdaad gaat om “worden”, maar wel vanuit een gegrond “zijn”. Ik ben een geliefd kind van God, dat betekent niet dat ik niet meer hoef te “worden”. In de relatie met God is er nog veel te ontdekken. We zijn dus kinderen van Hem én we moeten ook kinderen van Hem worden. Simpel alleen de titel van kind zijn krijgen, is niet genoeg. Kinderen “worden”, ze groeien, ontwikkelen en worden een uniek persoon. In dat worden zijn ze al die tijd ook kinderen van hun ouders.

“Worden als een kind” zeggen we wel eens als het over onze relatie met God gaat. Ja, dat klopt: we moeten kinderen van Hem worden, groeien, ontwikkelen en een steeds diepgaandere relatie met onze Vader opbouwen. We zien het vaak als een soort terug gaan naar je kindertijd, maar het worden is, bedacht ik me, juist ook meer en meer door hebben en ervaren wat het kind van Hem zijn echt inhoudt. Dan worden we volwassen kinderen vanuit de wetenschap dat we geliefde kinderen van Hem zijn.

Sijbrand

calender, icon, day

Pasen en Pinksteren op één dag

Tijdens één van mijn fietstochtjes tussen Pasen en Pinksteren, kwam het gezegde "Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen" in mij op. Wellicht ken je de uitdrukking, die zoveel betekent als "dat gaat nooit gebeuren". Logisch, omdat we nu eenmaal hebben afgesproken...
a group of people walking down a sidewalk next to a train station

Mensen

Reizen met het openbaar vervoer is een bijzonder voorrecht. Al meer dan tien jaar forens ik met de trein en bus of tram van Ede naar Utrecht Science Park. Het spoor loopt parallel aan de A12, dus regelmatig kun je door het raam kijken en denken: mooi, daar sta ik niet...
question mark, question, help

Het doet er toe dat het er niet toe doet

Een tijdje terug preekte Patrick over het feit dat we al gered zijn. En dat dit betekent dat we er niets voor hoeven te doen. Deze wetenschap is het "onverdunde" evangelie. We zijn zonder dat we ook maar iets hoeven te doen al opgenomen in de liefde van de Vader, Zoon...
blue bubble

Voorbij de bubbel

Ooit heb ik een fascinerend boek gelezen over topsporters en het zwarte gat na het ophouden van hun topsportbestaan. Van jongs af aan alles opzij gezet om ergens in te kunnen excelleren, vaak moeite met wat dan een ‘maatschappelijke carrière’ heet aan de andere kant....

Podcasts

Gezien op de Speld, een satirische nieuwssite: “Groep witte mannen halverwege de 30 heeft leuk gesprek maar maakt geen podcast.” Veroorzaakte bij mij een smakelijke lach, dat sowieso goed is en een vrucht van Gods geest, zo legde Ton Heemskerk uit in de podcast van...
clock, alarm clock, time

Waken

Het is weer bijna Pasen, het feest van het Leven. Deze week is het de lijdensweek, waarin we de aanloop naar dit geweldige feest van overwinning vieren. Ik las onlangs weer de passage dat Jezus met zijn discipelen naar Getsemane ging. Dit is te lezen in Marcus 14: 32...